رژیم غذایی مناسب و سالم در هرزمانی برای همه افراد، بهویژه خانمهای باردار بسیار ضروری است؛ زیرا تغذیه درست به رشد جنین کمک میکند. درواقع افراد باردار نیازی به داشتن رژیم غذایی ندارند؛ اما باید روزانه مواد خوراکی خاصی را برای تامین موادغذایی موردنیاز بدن مانند ویتامینها، پروتئینها و… را مصرف کنند.
توجه داشته باشید که حتما در دوران بارداری تحت نظر پزشک قرار بگیرید تا با کمک پزشک و مصرف مواد غذایی مناسب، دوران بارداری را راحتتر پشت سر بگذارید. در این مقاله سعی داریم به بررسی پاسخ سوال تغذیه دوران بارداری، آیا میتوان در بارداری رژیم غذایی گرفت؟ بپردازیم. برای دریافت پاسخ سوالات خود، پیشنهاد میدهیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
آشنایی با تغذیه دوران بارداری
ممکن است افراد قدیمی به شما توصیه کنند که باید بهاندازه دو نفر غذا مصرف کنید؛ درصورتیکه این باور اصلا صحیح نیست و باید طبق اصول و توصیه پزشک مواد غذایی را استفاده کنید. خانمهای باردار باید مواد غذایی زیر را مصرف کنند:
- مصرف میوه و سبزیجات
همانگونه که میدانید میوه و سبزیجات سرشار از انواع ویتامینها، پروتئین، آهن، فیبر و… است؛ به همین دلیل پیشنهاد میدهیم روزانه آنها را مصرف کنید. شما میتوانید آنها را بهصورت کمپوت، آبمیوه و… استفاده کنید؛ اما مصرف میوه و سبزی تازه بسیار بهتر است.
- مصرف کربوهیدرات (غذای نشاستهای)
با توجه به اینکه کربوهیدرات منبع بسیار مهمی از انرژی، مقداری ویتامین و فیبر است، کمک میکند که بدون مصرف کالری زیاد، احساس گرسنگی نکنید. کربوهیدرات شامل نان، برنج، سیبزمینی، ذرت، غلات، گندم و… است. توجه داشته باشید که نباید در مصرف کربوهیدرات زیادهروی کنید.
- مصرف پروتئین
باید روزانه مواد غذایی سرشار از پروتئین مانند گوشت، مرغ، لبنیات، تخممرغ، ماهی، آجیل و… را مصرف کنید. باید دقت کنید که گوشت شما فاقد چربی باشد و پوست مرغ خود را جدا کنید، همچنین بهتر است هفتهای دو وعده ماهی سالمون، خالخالی یا ساردین را مصرف کنید. بهتر است گوشت، مرغ و ماهی را به روش سالم و با روغن و نمک کم طبخ کنید. اگر قصد خوردن تخممرغ آبپز را دارید، بهتر است آن را بهصورت کامل پخته و سپس مصرف کنید.
- مصرف لبنیات
لبنیات نیز سرشار از کلسیم و مواد مغذی موردنیاز برای شما و جنین بوده و مصرف آن در دوران بارداری بسیار ضروری است. غذاهای لبنی شامل شیر، پنیر، ماست، کشک، دوغ و… میشود. باید توجه داشته باشید که لبنیات را کمچرب استفاده کرده و در صورت عدم تمایل به مصرف لبنیات میتوانید نوشیدنیهای سویا غنی از کلسیم مصرف کنید.
- مصرف میان وعدههای سالم
اگر شما در طول روز احساس گرسنگی کردید، بهتر است از مصرف مواد غذایی مضر مانند بیسکویت، چیپس، پفک، شکلات و… خودداری کنید. از میان وعدههای سالم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سبزیجات، سالاد، هویج و خیار
- مصرف فرنی یا غلات صبحانه شیرین نشده
- سوپ
- ساندویچهای سالم
- مصرف ماست
بهتر است قبل از مصرف میوه و سبزیجات بهخوبی آنها را شستوشو دهید. هنگام مصرف مواد غذایی مانند مرغ، گوشت و ماهی باید اجازه دهید که بهصورت کامل طبخ شوند تا از مسمومیت جلوگیری کنید.
رژیم دوران بارداری را بیشتر بشناسید.
بهطورکلی باید در دوران بارداری بیخیال لاغری شوید و در صورت داشتن اضافهوزن و صلاحدید دکتر باید به رژیم غذایی پیشنهادی پزشک عمل کنید. خانمهای باردار باید روزانه بین 8 تا 10 لیوان آب و مایعات مصرف کنند. همچنین برای جلوگیری از ابتلا به دیابت دوران بارداری باید قند کمتری مصرف کنید؛ به همین منظور باید مصرف شیرینی، شکلات و آبمیوه را به حداقل برسانید.
در سه ماه اول بارداری باید مواد غذایی سرشار از پروتئین و ویتامین E مانند مغزها، گوشت، اسفناج و… را مصرف کنید. برای از بین بردن حالت تهوع و استفراغ بهتر است ویتامین B6 را استفاده کنید. در سهماهه دوم بارداری مصرف مواد غذایی سرشار از کلسیم، آهن، پتاسیم، ویتامین C و دارای فیبر بالا مصرف کنید. همچنین در سه ماه آخر بارداری باید از پیادهروی و ورزش مناسب غافل نباشید و با توجه به اینکه حجم زیادی از شکم را جنین اشغال میکند، باید برای جلوگیری از مشکلاتی مانند ورم دستوپا و دیابت مصرف نمک و شیرینی را به حداقل برسانید.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم به بررسی پاسخ سوال تغذیه دوران بارداری، آیا میتوان در بارداری رژیم غذایی گرفت؟ بپردازیم. همانگونه که ذکر کردیم دوران بارداری نیاز به رژیم خاصی ندارد؛ اما برای رشد جنین باید به تغذیه خود بسیار اهمیت دهید. همچنین پیشنهاد میدهیم برای داشتن دوران بارداری بهتر تحت نظر پزشک قرار بگیرید. امیدواریم بامطالعه این مطالب نکات موردنیاز خود را دریافت کرده باشید.