سوالاتی درباره بارداری و کرونا، که در این مقاله به آن پاسخ داده میشود:
- ویروس کرونا چیست و از کجا ظاهر شده؟
- آشنایی با تظاهرات بالینی ویروس کرونا
- راه های انتقال این ویروس
- روشهای پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس
- چه افرادی گروه پرخطر نسبت به این بیماری به حساب می آیند؟
- تاثیر ویروس کرونا، بر مادران باردار
- درصورت ابتلا به ویروس و یا مواجهه با افراد مبتلا چه اقداماتی باید، انجام دهید.
- آیا ویروس کرونا بر جنین، تاثیری میگذارد؟
- اگر مبتلا به کرونا باشیم میتوانیم به نوزادمان، شیر بدهیم؟
- آیا بستری شدن در بیمارستان برای مادر و نوزاد، خطرناک است؟
- آیا کرونا، بر نوع زایمان تاثیر میگذارد؟
- نگاهی کلی به ویروس کرونا
بیماری کروناویروس ۲۰۱۹ که به آن بیماری تنفسی حاد انکاو-۲۰۱۹ نیز گفته میشود در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین ظاهر شده است.
بیماری عفونی است که بر اثر کرونا ویروس سندرم حاد تنفسی ۲ ایجاد میشود.
علایم بیماری کرونا:معمول آن تب، سرفه، تنگی نفس و به تازگی نا بویایی هستند. درد عضلانی، تولید خلط، گلودرد، ناچشایی و سرخی چشم از جمله نشانههای کمتر معمول آن هستند. با این که اکثریت موارد این بیماری باعث علایم خفیف میشود بعضی از موارد به سینهپهلو و نارسایی چند اندامی پیشرفت میکند
نرخ مرگ و میر بیماری کرونا: بین ۱٪ و ۵٪ تخمین زده میشود ولی بر حسب سن و دیگر شرایط سلامتی تغییر میکند.
راه انتقال بیماری کرونا: این بیماری اساساً از طریق قطرات ریز تنفسی افراد مبتلا، وقتی سرفه یا عطسه میکنند، به سایر افراد سرایت میکند از زمان ابتلا به ین ویروس و بروز نشانهها، بین ۲ و ۱۴ روز است .
راه پیشگیری بیماری کرونا: از طریق شستن دستها و دیگر تدابیر بهداشتی، میتوان از پخش آن جلوگیری کرد.
-
چه افرادی در معرض خطر بیشتر ابتلا به بیماری کرونا قرار دارند؟
- مادران باردار
- کودکان کمتر از ۵ سال
- افراد سالمند ( ۶۰ سال به بالا)
- افراد مبتلا به سرطان، ضعف سیستم ایمنی، پیوند اعضا، بیماری قلبی عروقی، دیابت، بیماری های تنفس
زنان باردار تغییراتی در سیستم ایمنی و فیزیولوژیکی بدن خود دارند که ممکن است آنها را بیشتر مستعد ابتلا به عفونتهای تنفسی ویروسی، از جمله کووید-۱۹یا کرونا، کند.
شواهد کافی برای انتقال ویروس به جنین در دوران بارداری و زایمان وجود ندارد. به جهت محدود بودن اطلاعات توصیه میشود با ویروس کرونا، مانند ویروس های دیگر برخورد و اقدامات پیشگیری انجام شود.
اقدامات پیشگیری از بیماری کرونا:
- شست و شوی مرتب دستان با آب و صابون بمدت ۲۰ ثانیه
- ضدعفونی لوازم و سطوح مانند گوشی همراه ، دسته کلید، دستگیره درب و لوازم منزل با الکل ۷۰ درصد و یا محلول آب و وایتکس با نسبت ۴۹ به یک یعنی یک قسمت وایتکس، 49 قسمت آب
- قرنطینه خانگی و اجتناب از مسافرت
- در مواقع ضروری خروج از منزل از ماسک و دستکش استفاده کنید.
- مصرف فراوان مایعات بویژه مایعات گرم
- خودداری از تماس با افرادی که علایم سرماخوردگی یا آنفولانزا دارند.
- فاصله 1/۵ متری از دیگران رعایت شود.
درصورت ابتلا به ویروس کرونا و یا مواجهه با افراد مبتلا چه باید کرد؟
بمحض بروز علایمی چون تب ، سرفه ، تنگی نفس ، گلودرد ، لرز با پزشک خانواده یا پزشک عمومی و اورژانس و یا سامانه ۴۰۳۰ تماس حاصل نمایید و تاکید کنید که باردار هستید، و یا سامانه خوداظهاری salamat.gov.ir را تکمیل کنید. در صورت وجود علایم خفیف اقدامات مراقبتی در منزل بطور تلفنی توصیه میشود اما اگر علایم شدید باشد به بیمارستان ارجاع داده میشوید.
آیا پرسنل باردار مراکز درمانی در صورت مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در معرض خطر قرار دارند؟
رعایت راهکارهای توصیه شده برای پیشگیری و کنترل عفونت، بخش مهمی از محافظت تمام کارکنان در محیط های درمانی است.چون اطلاعات در مورد بیماری کرونا در طول بارداری بسیار محدود است؛ شاید بهتر باشد مراکز درمانی در صورت امکان و در دسترس بودن پرسنل، قرار گرفتن پرسنل باردار در معرض بیماران تایید شده یا مشکوک کووید-۱۹ را محدود یا قطع کنند.
آیا خانمی که به بیماری کرونا مبتلا است، سزارین توصیه میشود؟
خیر. به توصیهی سازمان بهداشت جهانی، سزارین تنها در صورت وجود علت پزشکی ضروری بوده و در زنان بارداری که به بیماری کرونا مبتلا هستند، نیازی به سزارین نیست
گرچه هنوز تاثیر کرونا بر بارداری کاملا مشخص نیست، اما اگر نیاز ضروری به بستری شدن وجود نداشته باشه و بستری نشدن خطری برای مادر و جنین به همراه نداشته باشد، توصیه میشود تا بستری، صورت نگیرد. در غیر این صورت، در دوران بستری بودن مادر و نوزاد، لازم است تا اقدامات بهداشتی بسیاری در جهت حفظ سلامت آنان انجام شود تا خطر ابتلا به ویروس کرونا کاهش یابد.
آیا ویروس کرونا بر جنین اثری خواهد داشت؟
تاکنون شواهدی مبنی بر سقط جنین درصورت ابتلا مادر و یا انتقال ویروس از مادر به جنین گزارش نشده اما مواردی مانند سقط و مرده زایی در عفونت های قبلی وابسته به کرونا مانند سارس و مرس دیده شده است. تب بالا در سه ماهه اول بارداری میتواند موجب اختلالات جنینی شدید و نقص مادرزادی شود و همچنین احتمال زایمان زودرس ، نوزاد نارس و نوزاد با وزن کم هنگام تولد را افزایش میدهد.
آیا مادر مبتلا میتواند به نوزادش شیر دهد؟
بله ، تاکنون هیچ شواهدی از وجود این ویروس در شیر مادران مبتلا به کووید-۱۹ یافت نشده است و هیچ اطلاعاتی در مورد انتقال ویروس ایجادکنندهٔ کووید-۱۹ از طریق شیر مادر وجود ندارد.خطری که نوزاد را تهدید میکند هنگام شیردادن است که ارتباط نزدیک شده و امکان انتقال ویروس از طریق قطرات تنفسی مادر وجود دارد لذا توصیه میشود مادر قبل از شیردهی حتما دستان را با آب و صابون شسته و با استفاده از ماسک دهان و بینی خود را بپوشاند.
گرد آورنده: نوریه ولی پور
کارشناس مامایی